söndag 30 september 2012

Gårdagens rubriker i Europa. Ankdammens problem

Rubriker. Jag fick inte tillfälle att skriva på bloggen om förstasidesrubrikerna i några stora tidningar i Europa lördagen den 29 september 2012. Därför kommer de idag.

Le Monde skriver att elva romska ledande brottslingar gripits i Lille. De är misstänkta för att ha lett en liga som varit verksam i hela Europa.

Die Welt skriver om 51-åriga Malu Dreyer som sitter i rullstol och trots detta handikapp blir ny ministerpresident i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Tidningen toppar också med att Spaniens bankers skulder beräknas stiga dramatiskt under 2013 så att de behöver tillföras nästan 60 miljarder euro.

The Times berättar bland annat att premiärminister Cameron antyder att han skall föreslå en folkomröstning om EU-medlemskapet om han vinner nästa val, som beräknas hållas 2015. Han skall snarast föreslå parlamentet att England skall utträda ur en del av EU-samarbetet redan i höst. Såvitt jag kan förstå är det sistnämnda en sensation.

Vågor i ankdammen. Här hemma uppges att f. S-ordföranden Håkan Juholt kommit i tvist med SAP om betalningen av ett advokatarvode om c:a 100.000 kronor. En advokat hade gett honom råd om möjligheterna att väcka åtal för förtal i samband med att han tvingades avgå från sin post som ordförande. Juholt anser att partiet skall betala advokaträkningen, men partitoppen anser att Juholt själv skall betala.

Newsmills försämring. Bonniers driver sedan några år en debattsajt som heter Newsmill. Sedan en tid har möjligheten till läsarkommentarer tagits bort. Anledningen torde i praktiken vara att en del kommentarer ansetts alltför kontroversiella - framför allt rasistiska - för att få framföras i Sverige. Jag tycker att Newsmill därmed har mist en stor del av sin sälta. Sajten är helt enkelt avsevärt mindre intressant än förut.

Nalin Pekgul? Nalin Pekgul f. 1967 var som bekant riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i Socialdemokraternas kvinnoförbund. Hon var också en mycket framträdande kämpe för jämställdhet mellan kvinnor och män. Jag gillade henne starkt. Hon har helt försvunnit ur offentligheten. Vad har hänt med henne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar