måndag 19 november 2012

Generation Y. En skrämmande artikel av Joel Jonasson i SvD Näringsliv 16/11 2012 har rubriken Generation Y tar över. Den handlar om en undersökning av livsinställningen hos personer i olika länder som är födda 1982-2003. Flertalet tycks leva i de utvecklande industrinationerna.

Det gemensamma för flertalet intervjuade Y-män och Y-kvinnor förefaller vara att de tror sig leva i Sagolandet. De tycker visserligen att arbetslösheten är det största världsproblemet, därefter kommer svält och den ekonomiska krisen. Men det framgår bl.a. att de förväntar sig feedback och bekräftelse varje dag. På jobbet förväntar de sig även ansvarsfullt företagande o.s.v. Intervjuade i Sverige är mindre oroade av av arbetslöshet för egen del än Y-män och Y-kvinnor i andra länder. Generation Y har uppenbarligen en del att lära i det som brukar kallas livets hårda skola.

Seniorlån. Sedan några år erbjuds vi seniorer som äger en villa e. dyl. så kallade seniorlån. Det är de väl etablerade svenska bankerna och andra välkända kreditgivare som erbjuder dessa lån. Själv har jag lyckligtvis inte behövt något lån och hade inte läst reklamen för seniorlån, när civilrättsprofessorn Annina H. Persson tog upp villkoren för dem till granskning i en artikel i Juridisk Tidskrift (2011-2012 nr 4 s. 841-853). Professor Persson visade att seniorlånen inte alls var så förmånliga som det antyddes i reklamen. Det var helt enkelt fråga om vanliga inteckningslån i fastigheter eller bostadsrätter ägda av pensionärer. Om fastighetens etc. värde inte förslår när lånet avslutas genom dödsfall blir arvingar eller andra successorer ansvariga för kvarstående skulder, t.ex. ränteskulder, om de inte låter dödsboet gå i urarvakonkurs. I andra länder brukar "seniorlån" innebära att en fastighets eller bostadsrätts värde kan tas i anspråk, men ingenting därutöver.

Härom dagen fick jag en reklamfolder från Svensk Hypotekspension AB angående seniorlån. Hypotekspensions seniorlån förefaller att skilja sig fördelaktigt från övriga. "I Hypotekspension ingår en skuldfrigaranti som innebär att du inte kan bli skyldig mer pengar än vad du får för din bostad vid en försäljning. Du riskerar aldrig andra tillgångar eller att lämna en skuld efter dig." Jag hoppas att jag inte har missat något lurt. Jag är ju 74 år gammal. Ordförande i Hypotekspensions styrelse är f. finansministern (S) Erik Åsbrink.

Professor Perssons artikel har inte uppmärksammats mycket i massmedia, trots att problemet kan tänkas beröra ett rätt stort antal människor.

Kungaförtal. Straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud rättar ett fatalt fel av en yttrandefrihetsexpert som då och då framför bestämda åsikter om rättsläget på området men visar sig ha fel. Journalisten Nils Funcke skrev i en Brännpunktsartikel i SvD 17/11 2012 att kungen i likhet med andra har möjlighet att väcka enskilt åtal om han anser sig förtalad. Så är inte fallet. Det är regeringen som skall fatta beslut om åtal så snart förtalsbrottet gäller kungen eller någon annan medlem av kungahuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar