fredag 9 november 2012

USA. Xi. Putin. Mutor. Ärtsoppa. Drakoniskt.



President Barack Obama. President Barack Obama (Dem) sitter kvar ytterligare fyra år i vita huset efter en oerhört jämn valstrid. Från alla håll påpekas att att det är nu som besvärligheterna börjar på allvar för honom. Han måste försöka göra något åt USA:s oerhört stora och ökande budgetunderskott. Vi svenskar får för vår egen skull hoppas att han till någon del lyckas!

Det kan tilläggas att Obama väsentligen vann p.g.a. kvinnornas, de svartas och s.k. minoriteters röster. Hade enbart 'vita män' haft rösträtt hade senator Romney vunnit en jordskredsseger. Man kan fundera över hur det blir i det svenska valet 2014.

Xi. Xi blir Kinas huvuddiktator. Det är enkelt att utse honom. Bara ett tiotal kineser avgör valet. Övriga tjänstgör som klappturkar. Korruptionen, tortyren och det generella förtrycket fortsätter som vanligt sedan tusentals år.

Putin. President Putin är återigen lite småelak mot Sverige. Han tänker tydligen skicka ett par män som försökt döda honom som asylsökande till Sagolandet. Problemet för oss är bl.a. att de i Sverige troligen tänker a) bli försörjda av skattebetalarna, b) fortsätta diverse konspiratorisk verksamhet, c) ta hit åtskilliga klanmedlemmar som också skall  försörjas av skattebetalarna. Kanske skickar Medvedev ett 'Grattis Calle' till Bildt på twitter. Det vore grädden på moset.

Mutor. Journalister i Sverige är just nu upptagna av att granska och fördöma mutor som betalats av Telia Sonera för kontrakt i Uzbekistan och på andra håll ute i världen. Självfallet kan korruption inte försvaras. Men det är i många fall inte alls så enkelt som journalister och andra vill göra gällande. Diverse personer med goda kontakter till makthavarna kan helt enkelt inte kringgås av ett företag som vill sälja något till makthavarna. Var gränsen går för ersättningar och provisioner för utfört uppdrag är sällan kristallklart. Inte heller vad som stannar hos uppdragstagaren och vad som redovisas till makthavarna.

Ärtsoppa. Här i Sollentuna har jag tillsammans med min fru deltagit i Moderaternas traditionella ärtsoppa som avåts i måndags kväll. Dagens talare hade fått förhinder, men med sedvanlig briljans trollande föreningens ordförande Thomas Ardenfors fram ett mycket bra program. Nyckelpolitiker inom olika kommunala organ fick tre minuter var att redogöra för aktuella frågor inom sitt fackområde. På så sätt fick både jag och andra fåkunniga en kort överblick över vad som rör sig i nämnder och styrelser.

Drakoniska åtgärder. Det vore väl om den grekiska krisen kunde lösas på ett vettigt sätt. Jag känner personligen starkt för de vanliga grekerna. Jag kan tänka mig in i att vara en hederlig, pensionerad grekisk akademiker med låg pension, som nu tillhör de värst drabbade. Tänk för övrigt på ordet drakonisk, som används om parlamentets senaste beslut. Inte underligt att greker i gemen är stolta även om deras ekonomi har hamnat ute i geografin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar