torsdag 15 november 2012

SD. Göteneäventyr. Muslimsk yttrandefrihet. Kinakorruption

SD - för två år sedan. Vi får hoppas att alla politiskt korrekta medier är lika angelägna som i SD-fallet att rapportera om och fördömma gatubråk och annat mindre smickrande som riksdagsledamöter från de sju demokratiska partierna i Sveriges riksdag kan ha deltagit i för ett par år sedan. Jag är en vanlig undersåte som inte har reda på sådant. Men jag gissar att det finns ett och annat att rapportera. Både om våra översåtar lagstiftarna och om våra översåtar journalisterna.

Götene kommun i Arnturbulens. SVT sände igår kväll ett program om hur Götene kommun satsat på en Arnpark, som skulle dra turister till kommunen. Projektet växte så småningom till ett vulgärt äventyrsland i det större formatet. Entreprenören Bert Karlsson blandades in. Kommunens kostnader, som ursprungligen var lågt beräknade sägs nu ligga på 100 miljoner kronor. Götene är en av landets minsta kommuner.

Bert Karlsson tycktes vara den ende som hade riktigt reda på sig i härvan. Han hade också garderat sig genom till synes säkra garantier för att få tillbaka sina pengar - utom beträffande en älg (!) som han bekostat och som dött.

Muslimsk yttrandefrihet. Docenten och konstskribenten Lars O Ericsson klagar i SvD Kultur 15/11 2012 över att envar i kulturlivet som försvarar yttrandefriheten i Sverige i dag betecknas som antimuslim. Han ger ett vackert exempel från sin egen verksamhet. Tydligen har hans försvar för Lars Vilks rätt att yttra sig (men inte för Vilks' idéer) lett till att han betraktas som antimuslim. Ericssons klagan är ingenting nytt. Flertalet muslimer har ingen tradition att acceptera religionskritik. Det tycks inte bara gälla den lågutbildade massan utan även den välutbildade eliten. Det finns ingen anledning för oss svenskar att böja oss för denna ålderdomliga avigsida av islam, som för övrigt mycket länge också var gängse inom kristendomen.

Ingen korruption i Kina. Astra Zenekas styrelseordförande Leif Johansson uppger "bestämt" i SvD Näringsliv 15/11 2012 att det går att göra affärer i Kina utan att betala mutor. Men i texten är han lite mer försiktig. Där säger han att han inte mött någon korruption "i stora kända företag" - "åtminstone inte på högre nivåer". "Men det kan vara annorlunda i mindre företag." Leif Johansson vet naturligtvis oändligt mycket mer än jag om affärer i Kina. Men jag tillåter mig tvivla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar