söndag 6 november 2011

Gustav II Adolf och Reinfeldt jr

Gustav Adolfsdagen. Den 6 november 1632 stupade den svenske kungen Gustav II Adolf i strid utanför staden Lützen i Tyskland. Han kom att ägna en stor del av sitt liv åt framgångsrika krig mot grannstaterna och slutligen i Tyskland. Men han var också den som initierade det nuvarande svenska och finska rättsväsendet och påbörjade de reformer som lett till den moderna förvaltningen i både Sverige och Finland. Vidare förnyade han Uppsala universitet och grundade universitet i Dorpat i nuvarande Estland och reformerade det högre skolväsendet. Gustav Adolf hade god utbildning och goda medarbetare. Det finns uttalanden av honom som visar att han var medveten om krigets hemskhet på ett sätt som var före sin tid. Gustav Adolf var född på slottet Nyköpingshus. Man vet att Gustav Adolfs dödsdag högtidlighölls i Nyköpings skola fr.o.m. år 1633 och ända till vår tid. Jag är född och uppvuxen i Nyköping och det skulle vara intressant att veta om Gustav Adolfsdagen högtidlighålls än idag i skolorna i Nyköping. Troligen inte.

I modern tid har Gustav Adolf omvärderats flera gånger av både svenska och utländska historiker. Såvitt jag vet står han högre i kurs idag bland historiker än när jag gick i läroverket på 1940- och 50-talet.

Reinfeldts son. Statsminister Reinfeldts yngste son har åter blivit misshandlad. Förra gången det skedde var det en pojke utan ursvensk bakgrund som misshandlade Reinfeldt junior. Därför var det bara politiskt inkorrekta media som tog upp saken. Denna gång är det förmodligen en eller flera gärningsmän med 'svensk' bakgrund som gett sig på statsministersonen. Därför skriver kvällstidningarna om händelsen, som uppges ha inträffat natten till lördagen vid Stureplan i centrala Stockholm. (Se Aftonbladet och Expressen på nätet 6/11 2011.) Händelsen var tydligen allvarlig och det kunde lätt ha gått för Reinfeldt jr som för riksmarskalken Axel von Fersen år 1810 om inte ett par krogvakter ingripit (jfr min blogg 22/10 2011).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar