Demokrati och kris. Demokratin krisens första offer är rubriken på en Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet 18 december 2011. Artikeln är skriven av LO-ekonomen Monika Arvidsson. S-kvinnornas ordförande, professor Lena Sommestad, har genast instämt på sin blogg. Monika Arvidssons artikel tar upp två olika problem. Det ena är att EU: regelverk alltmer tenderar att kräva en samordnad ekonomisk politik i medlemsländerna, oavsett vilken regering som landet har. Arvidsson ger en rad exempel på samordnande regler. Det andra problemet som berörs gäller att parlamentarismen försätts ur spel på det sättet att krisdrabbade EU-länder förses med expertregeringar i stället för regeringar av partipolitiker. Det problemt berörs endast kortfattat.
I fråga om 'expertregeringar' förefaller Monika Arvidsson ha rätt. Både Grekland och Italien har nyligen fått regeringar av denna karaktär. Ur demokratisk synpunkt är det allvarligt. Monika Arvidsson säger det inte rent ut. Men utvecklingen kan vara inkörsporten till ett autokratiskt styrelseskick. Kanske kan man se det så att det gamla slagordet 'No taxation without representation' åter tagits till heder i ny version. Det är måhända den mest positiva tolkningen av utvecklingen. En mer negativ tolkning är att demokratin mest lämpar sig för solskensväder. I tider av kris och katastrofer måste demokratin-folkstyret modifieras betydligt.
Framför allt tror jag att det är viktigt att de grupper som genom sitt arbete så att säga bär upp samhället också känner att de har ett tillbörligt inflytande. De kommer i längden inte att godta att grupper som ska försörjas av samhället får ett dominerade inflytande exempelvis över beskattningen och välfärdsförmånerna. Men detta får i sin tur inte leda till överdrifter. Socialdemokratin var under sjuttio år den dominerande kraften i den svenska politiken. Under lång tid var Socialdemokraterna i stor utsträckning ett parti för det arbetande folket. Partiets väljarkår dominerades av arbetare och lägre tjänstemän (både män och kvinnor). Till en del är det fortfarande så. Men bara till en del. Partiet har med rätt eller orätt kommit att förknippas med en väljarkår som till en betydande del på ett eller annat sätt lever på det arbetande folkets bekostnad. Därför har Moderaterna med viss rätt kunnat lägga sig till med den av (S) hatade benämningen "Det nya arbetarpartiet".
"Myter om invandring". Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har publicerat en artikel på DN Debatt, 19/12 2011, med rubriken "Myterna om invandringen på nätet måste ifrågasättas". I artikeln konstaterar Ullenhag att det på senare år har skett en dramatisk ökning av antalet rasistiska hemsidor på nätet. Ullenhag säger vidare: "Ett vanligt påstående från de främlingsfientliga är att invandringspolitiken inte får ifrågasättas. Det är trams."
Trams eller inte. I politiskt korrekta massmedia diskuteras sällan eller aldrig den förda politiken på ett verkligt ifrågasättande vis. Debatten gäller delfrågor. På ungefär samma sätt som den teologiska diskussionen till stor del förs både inom kristendomen, islam och andra religioner. Utgångspunkten är given, diskussionen gäller vissa oklara detaljer. Exempelvis: Har Jesus eller Mohammed eller någon annan religiös företrädare menat det ena eller det andra med ett uttalande som kan förefalla dunkelt. Invandring är bra, men visst kan det finnas en eller annan skönhetsfäck som ska tvättas bort eller spacklas över.
I fortsättningen av artikeln berättar statsrådet Ullenhag om en ny hemsida på nätet som heter www.regeringen.se/tolerans .
Erik Ullenhags artikel och den nya hemsidan får kritik från ett håll som kanske är litet oväntat. Det är redaktionssekreteraren på den ledande debattsajten Newsmill, Sakine Madon, som kritiserar Ullenhags "satsning". Sakine Madon är liberal svensk statsvetare av kurdiskt ursprung och född 1980 i Turkiet. Hon kom till Sverige 1985. Hon påpekar bl.a. att det inte är en myt att invandringen numera resulterar i en nettokostnad för vårt land. Hon anser vidare att debatten om invandringens fördelar bör föras av "debattörer och politiska partier" inte på en "statlig propagandasida", "som dessutom sprider felaktigheter".
Jag håller med henne på det generella planet. Det finns säkert också anledning att i detalj kritiskt granska det som sägs på den nya hemsidan och i artikeln. (Sakine Madons artikel heter Myter om invandring kan inte bemötas med skönmålning.)
SAAB i konkurs. SAAB har nu äntligen försatts i konkurs. Det har skett på begäran av Victor Muller som sägs ska lämna företaget nu. Advokaten Mats Emthén blir konkursförvaltare. Han är specialist på konkurser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar