tisdag 20 december 2011

Våld mot kvinnor, moderna myter, diktaturfjäsk och två divor

Våld mot kvinnor. Statsminister Fredrik Reinfeldt ägnade största delen av sitt jultal den 19 december 2011 åt våldet mot kvinnor och barn i familjer här i Sverige. Det är bra att han 'lyfter' denna fråga som brukar ses som mer eller mindre 'ägd' av vänsterkrafter (SvD 20/12 2011). Man håller givetvis med honom. Problemet är bara att han lätt hamnar i samma situation som Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har gjort i olika sammanhang på senare tid.

Han pekar på ett allvarligt samhällsproblem men har svårt att komma med trovärdiga förslag till åtgärder. Våld mot kvinnor och barn förekommer tyvärr i alla samhällsgrupper. Så snart det blir fråga om verksamma åtgärder kommer allehanda allmänpolitiska överväganden in i bilden. För att ta ett exempel. Det går väl an att ingripa på ett resolut sätt mot den etniskt svenske medelklassmannen som misshandlar sin sambo. Men när det gäller att ingripa mot en utomeuropeisk gärningsman som dessutom har hela sin klan och förmodligen allra största delen av sin folkgrupp som supporters, ja då är det svårare. Inte att förglömma allehanda andra svårigheter på det här området. Fredrik Reinfeldt antydde en del av dem.

Problemområdet har varit uppmärksammat i decennier. Vare sig socialdemokrater eller andra har lyckats särskilt väl med motåtgärder. Man får hoppas att Moderaterna och Alliansen kan åstadkomma något. Carina Hägg, (S)-riksdagsledamot, tror det förstås inte (Newsmill 20/12 2011), men det är väl närmast hennes skyldighet som oppositionspolitiker.

Moderna myter. En myt håller på att ta form. Det är att General Motors (GM) sänkte Saab. Det är helt allmänt synd om alla de lojala anställda på Saab. De har tillverkat bra bilar. Men man får inte glömma att Saab under sin historia inte har gått med vinst annat än några få år. Det senaste ryktet säger att turkiska staten har för avsikt att köpa hela eller delar av Saab. Den unga näringsministern och den lite mer garvade arbetsmarknadsministern får under alla förhållanden ingen rofylld julhelg. Det får knappast heller alla de anställda och andra som närmast berörs av konkursen. Om Victor Muller och diverse andra inblandade 'finansmän' och liknande får en rofylld julhelg kan kvitta.

Diktaturfjäsk. Det är ett förfärligt fjäskande för diktaturen i Nordkorea. Det har lönat sig för Kim Il Sung-klanen att skaffa sig kärnvapen.

Två divor. Två divor, en god och en ond, är för tillfället aktuella i den svenska kultursvängen. Båda är döda vita män. Den ene är president Havel i Prag, den andre professor Carl Schmitt i Berlin och Plettenberg. Om Havel ska jag inte tala, för alla vet vem det är. Men vem är Carl Schmitt (1888-1985)? Han var en mycket produktiv professor i  statsrätt/statskunskap som när det begav sig kallades 'Tredje rikets kronjurist'. Han hade börjat sitt författarskap långt före nazisttiden och avslutade det efter tredje rikets fall. Han har på olika sätt påverkat snart sagt alla sina yrkesbröder i de tyskspråkiga länderna och även i Spanien.

Carl Schmitt är aktuell på det sättet att ett av hans viktigare arbeten har översatts till svenska. Se dagens understreckare i SvD av idéhistorikern Anders Burman.  Själv har jag vid ett par tillfällen citerat honom i mitt författarskap; det ansågs länge i Tyskland i fackkretsar att man inte kunde citera honom. Jag har i min ägo bl.a. åttonde upplagan av hans Verfassungslehre som utkom i sin första upplaga 1928. Schmitt påpekar i förordet från 1927 att det är fråga om något mer än en kommentar till den då aktuella tyska Weimarförfattningen. Det är ett försök att framställa 'ett system'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar