onsdag 25 januari 2012

Diskutera politik - återställare, nej tack!

Diskutera politik. Nu ska vi diskutera politik i stället för personfrågor säger många högt uppsatta socialdemokrater. Var lugn. Det sker redan. LO kräver idag en en stor översyn av skattesystemet under kommande mandatperiod för riksdagen (DN Debatt 25 januari 2012). Rapporten innehåller bland annat att fastighetsskatten och arvsskatten bör återinföras. Det kan mycket väl betyda att jag inte har råd att bo kvar i min nuvarande bostad. Mina barns arv blir förstås också mindre. Jaha. Men nu kommer så kallade rättviseaspekter in i bilden. De som har eller haft okontrollerade inkomster och som har okontrollerade tillgångar eller som av olika behjärtansvärda såväl som mindre behjärtansvärda skäl levt på samhällsstöd gynnas återigen mycket, mycket, påtagligt på bekostnad av det arbetande folket; det arbetande folket här definierat som vanliga löntagare och företagare med måttliga inkomster och pensioner.

I det lite friare politiska klimat, som på senaste tiden har fått visst utrymme i Sverige, borde LO-ekonomernas rapport uppfattas som ett återfall i det gamla socialdemokratiska högskattesamhället. Men jag är rädd för att den kan bli tongivande för utvecklingen. Det arbetande folket har anledning att tänka över om det politiska inflytandet i samhället inte borde utformas på ett sådant sätt att denna del av befolkningen får ett mer påtagligt inflytande över skatter och välfärd. LO-rapporten är en återställare värd att uppmärksammas som en sådan.

Man kan hoppas att Allians för Sverige förmår hålla ihop emot sådana här tendenser och att det inte blir den ena eller andra underbara natten där ett eller annat högdjur dras med i återställarkarusellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar