måndag 30 januari 2012

Du sköna nya värld? på Försvarshögskolan

En domedagsprofet. I kväll höll Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik på Försvarshögskolan, en öppen föreläsning med rubriken Du sköna nya värld? Tomas Ries, som är finlandssvensk, har bl.a. varit chef för utrikespolitiska institutet i Stockholm. Han var något av en domedagsprofet: 'Jag har sett hot i trettio år!'. Samtidigt som världen krymper så knappas den privata sfären in för människorna.

Ries såg framför sig en era av nedgång för västerlandet. Samtidigt betonade han att det är svårt eller omöjligt att spå om framtiden. Han ansåg för sin del att de kommande decennierna på makronivå skulle komma att präglas av sociala kriser, teknologiska kriser och närmast oövervinneliga ekologiska kriser.

Föreläsaren sade dock att det var en ljuspunkt att den maktpolitik från stormakternas sida som präglat 1900-talet, ännu inte hade kommit tillbaka. Att vidmakthålla en någorlunda tillfredsställd medelklass var viktigt för att motverka hat och religiös extremism.

Ett problem med den här sortens dystopier är, att man lätt glömmer bort mikronivån. Djävulen finns som bekant i detaljerna. Det är inte alls säkert att alla länder drabbas lika hårt eller att det sker vid samma tidpunkt. Det kan också vara så att storleken har betydelse både när det gäller landets yta och befolkningsmängd. Föreläsaren var f.ö. inne på tanken att den stora befolkningstillväxten i världen eventuellt skulle kunna balanseras av tillväxten av tätorterna, något som kanske skulle vara till fördel ur ekologisk synpunkt.

Föreläsningen hade lockat en rätt fulltalig publik i den stora Sverigesalen. Det fanns påfallande många kvinnor i publiken. Ries talade trevligt och bra och hade bra men lite komplicerade bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar