måndag 30 januari 2012

Rumänsk korrumperad läkarutbildning, Arvid Fredborg samt Syrien

Rumänsk läkarutbildning. Svenska Dagbladet berättar idag om stora brister i den rumänska läkarutbildningen. Man kan räkna med att ett stort antal läkare med rumänsk läkarutbildning kommer att tjänstgöra i Sverige. Bland annat berättas om en omfattande korruption. Studerande kan köpa sina betyg av lärarna. Som vanligt är jag inte förvånad. Rumänien har under hela sin historia varit plågat av en mycket omfattande korruption.

En som berättat om detta är journalisten och författaren fil.dr Arvid Fredborg f. 1915, d. 1996. Han var under andra världskriget Svenska Dagbladets korrespondent i Berlin 1941-1943. Han är mest känd för den bok som han skrev vid hemkomsten från Berlin: Bakom stålvallen (Norstedts, Stockholm 1943, många uppl.).

Långt senare skrev han en memoarbok med titeln Destination Berlin (Norstedts, Stockholm 1985). Fredborg hade studerat ungerska och företog 1934 en resa till bl.a. Ungern och Siebenbürgen i Rumänien som också utsträcktes till ett par dagar i Bukarest. "Ur politisk synpunkt gav besöket [i Bukarest] litet. Jag fick höra en del om korruptionen och fick ett intryck av att demokratin i landet väsentligen existerade på papperet. Legationsrådet Berns, Sveriges chargé d'affaires, framhöll att man inte fick döma rumänerna för hårt. De hade endast knappt sjuttio år tidigare blivit fria från det turkiska oket och sedan länge utsugits av de fanariotiska familjerna." (Destination Berlin s. 107)

Syrien. Den 'arabiska våren' fortsätter med våld, tortyr och förtryck av kvinnor och minoriteter. Rapporterna på BBC från Libyen och andra arabstater är inte uppmuntrande. När det gäller Syrien kan man fråga sig vilka makthavare som kommer efter dr Bashar al-Assad f. 1965, om och när han störtats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar