torsdag 26 januari 2012

Ny socialdemokratisk boss?

Ny boss? Jag tvingas sätta ett frågetecken efter rubriken. Socialdemokraterna har ännu inte offentliggjort vem som ska leda Sverige. Det sägs i massmedia att den socialdemokratiska eliten i sitt Verkställande utskott ("VU") redan har korat Stefan Löfven f. 1957 till högste chef för Sverige. Beslutet skall erhålla pragmatisk sanktion på fredag i partistyrelsen. F.d. statsrådet Sven-Erik Österberg f. 1955 skall leda riksdagen såsom socialdemokratisk gruppledare, ty Stefan Löfven är inte riksdagsledamot. F.d. statsrådet Carin Jämtin ska fortsätta som partisekreterare; hon är inte riksdagsledamot.

(Det har emellertid från socialdemokratiskt håll så smått antytts att den svenska grundlagen, kanske en smula extensivt, borde tolkas så att den socialdemokratiske ledaren kan adjungeras som riksdagsledamot åtminstone med rätt att yttra sig i alla frågor, om han eller hon inte är ledamot på vanligt sätt. Man kan närmast jämföra detta med den franska grundlagsregeln att f.d. presidenter har en plats på livstid i konstitutionella rådet. Det bör påpekas att den svenska regeln enbart gäller Socialdemokraterna, inte t.ex. Sverigedemokraterna.)

Om det blir som massmedia säger, betyder det att den nya (S)-ledaren och hans representant i riksdagen båda har sin bas i LO-facket; socialdemokratin går tillbaka till sina rötter. I likhet med Håkan Juholt har ingen av dem akademisk utbildning. Båda är män som har nått mogen ålder och båda är etniska svenskar. De kanske kan åstadkomma att Socialdemokraterna återfår hegemonin i svensk politik.

Får jag bo kvar eller ska jag drabbas av Montezumas hämnd? (Jfr 25/1 2012.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar