måndag 2 januari 2012

Ylva Johansson, Håkan Juholt och Roland Poirier Martinsson

Håkan Juholt, Ylva Johansson och Roland Poirier Martinsson. F.d. statsrådet, riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) framför stark kritik mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt på sin blogg den 1 januari 2012. Kritiken har återgetts i alla massmedia i Sverige. Ylva Johansson gör partiledaren ansvarig för de låga opinionssiffrorna för Socialdemokraterna. Att kritiken framförs på självaste nyårsdagen gör den än mer allvarlig.

Jag tror att Ylva Johansson själv vill efterträda Håkan Juholt, om han tvingas att träda tillbaka inom den närmaste tiden. Det är möjligt att hon, den forna vänsterpartisten, skulle ha bättre möjligheter än Juholt att få partiet att växa. Jag har vid flera tillfällen sagt att det är för tidigt att säga om Socialdemokraternas nedgång är permanent eller om den är mer tillfällig. (S) var med ett nödrop fortfarande största parti i 2010 års val och därmed har partiet varit det största i alla riksdagsval sedan 1914. De stora sociala förändringarna och den stora invandringen till Sverige just nu kan medföra överraskningar för alla politiska partier.

Den allra värsta kritiken mot Håkan Juholt står inte Ylva Johansson för. Den levereras av fil.dr Roland Poirier Martinsson. Han säger i en kolumn i Svenska Dagbladet 2 januari 2012 med rubriken Ljugandet gör Juholt omöjlig bland annat följande: "Ytterst är det upp till Socialdemokraterna om man vill låta sig ledas av en person som ser sanningen som en pjäs i spelet om makten. Att landet skulle låta sig ledas av en sådan person är emellertid fullständigt uteslutet."

Jag tycker att Roland Poirier Martinssons uttalande tyvärr mest har karaktären av besvärjelse. Man behöver inte flytta blicken till de mer eller mindre samtida och mer eller mindre notoriska diktatorerna i olika främmande länder för att hitta exempel på politiker som inte varit speciellt ärliga och klarat sig bra under lång tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar