fredag 23 mars 2012

140 miljarder dollar; Malmöproblem; Tännsjö; Säpochef

"Vinterns siffra. Minst 140 miljarder dollar." Så mycket har afrikanska ledare stulit från sina befolkningar sedan självständigheten. Nej då. Det är inte Avpixlat eller någon annan s.k. politiskt inkorrekt sajt som förmedlar denna information. Den inleder Timbros nyhetsbrev om bistånd och global utveckling: Nr 1 2012 som jag fick som email idag. Moderata biståndsministern Gunilla Carlsson har som bekant nyligen gjort ett försök att "styra upp" biståndet. Sannolikt kommer hon inte att lyckas. Biståndsindustrin är en av de starkaste opinionsbildarna i landet.

Nyhetsbrevet innehåller i övrigt en hel del intressant material som svenska journalister och politiker borde vara medvetna om, men som är alltför skrämmande för att ännu kunna hanteras.

Malmöproblem. KD-ordföranden Göran Hägglund kritiserar Malmös socialdemokratiske ledare Ilmar Reepalu bland annat för hans uttalande nyligen om kopplingen mellan judarna i staden och Sverigedemokraterna. (Reepalu har senare tagit tillbaka uttalandet p.g.a. kritik från olika håll.) Det är inte svårt att gissa varför den socialdemokratiske ledaren gör den typen av uttalanden. Socialdemokraterna har verkligt trogna väljare bland stadens många muslimer. Det är sådant som alla - inklusive Hägglund - vet, men som bara kan sägas på en udda blogg som min, och knappt där.

Debatt 22 mars 2012. I tv-programmet Debatt togs tre ämnen upp: pälsdjur i kyrkan, downs syndrom och Syrien. Alla ämnena visade sig svårhanterliga.

Den mycket allvarliga sjukdomen Downs syndrom tillhör de ämnen som jag helst avstår från att kommentera. Jag kände mest valfrändskap med vänsterprofessorn Torbjörn Tännsjö f. 1946 och jag tror att de flesta män har ungefär den inställningen om de ska vara ärliga.

I fråga om Syrien var det bra att det tilläts framgå att en betydande minoritet av befolkningen i det olyckliga landet mer eller mindre befinner sig på president al-Assads sida, hur obegripligt det än kan te sig för flertalet svenska journalister och politiker.

Migrationsbyte. Sverige är trots allt fantastiskt. Idag meddelas i massmedia att chefen för Säkerhetspolisen blir ny generaldirektör för Migrationsverket. I varje annan demokrati skulle det förmodligen vara den största nyheten i massmedia och antas innebära en mer eller mindre total omläggning av migrationspolitiken. I Sverige föranleder nyheten en undanskymd notis. En liten gubbe byter plats med en annan liten gubbe eller gumma. Blir det likadant när Stefan byter plats med Fredrik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar