lördag 31 mars 2012

Socialdemokratisk politik

Socialdemokratiska besked. Jag och många med mig har försökt att få besked om vilken politik Socialdemokraterna tänker föra om de vinner valet 2014. Det har varit svårt.

Nu har två ledande socialdemokrater, partiordföranden Stefan Löfven och den utrikespolitiske talesmannen i riksdagen, Urban Ahlin, gett ett par besked. Mest intressant på längre sikt är förstås Löfvens uttalande. Han säger nej till återreglering av marknader som tidigare avreglerats av en borgerlig riksdagsmajoritet. Men uttalandet är som vanligt från Löfven försiktigt: han "vill inte börja med återreglering, det är inte det som är viktigt". I stället vill han exempelvis ha en bättre konkurrens (elmarknaden) och mer preciserade kvalitetskrav (apoteken). I motsats till den förre partiordföranden Håkan Juholt vill han inte heller återreglera mobiltelefoni eller järnvägar. (Löfven: Aftonbladet 31/3 2012; TT.)

Urban Ahlin fastslår i Aftonbladet att vapenavtalet med Saudiarabien skall fortsätta att gälla även efter en socialdemokratisk seger i valet 2014. "För stora exportintäkter kan gå förlorade". Urban Ahlin förordar i stället en mer nyansrik bedömning från fall till fall som inte långsiktigt skadar svensk vapenexport. Aftonbladets ledarskribent är upprörd. Socialdemokraterna borde ge besked om att den militära exporten till Saudiarabien kommer att avslutas och det beskedet borde lämnas redan nu. (Aftonbladet, Anders Lindberg, Ledarbloggen 31/3 2012.)

Som den ena av de två kvarvarande statsvetarna i Sverige, professor Jonas Hinnfors, säger, så innebär det sagda att Stefan Löfven siktar mot mitten och Hinnfors menar att detta innebär en återgång till traditionell socialdemokratisk politik. Kanske det. (Den andra statsvetaren som massmedia känner till och alltid frågar är Jenny Madestam.) Urban Ahlins uttalande har som sagts redan kritiserats i Aftonbladet och föranlett upprörda kommentarer av s-bloggare. Men ännu mer intressant är givetvis hur tilltänkta koalitionspartners ställer sig. Vad säger Jonas (V) och Gustav & Åsa (MP) om dessa höga socialdemokraters uttalanden?

Det sagda är förstås intressant så där i största allmänhet. Men du, Magdalena Andersson (S), finansminister in spe. Tänker du låta mig bo kvar i min bostad? Om jag lever 2014 och några år till.

PS! Kl. 23.30. Samtliga försvunna statsvetare rapporteras befinna sig utom fara. DS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar