söndag 1 april 2012

Sovjetmode; Åsa Romson; Lars Leijonborg/AstraZeneka


Sovjetmode. I SvD Kultur 31/3 2012 berättar Kristin Lundell att en ung framgångsrik modeskapare i Moskva, Ulyana Sergenko, redan förra året i sin första damkollektion anknöt till sovjetmodet.

Varför inte låta herrmodet följa samma trend? Tänk er president Vladimir Putin vid nästa toppmöte klädd i sovjetstil. Antingen som kamrat Stalin i i rysk bondrock, pösiga byxor och stövlar eller kanske ännu hellre som kamrat Beria i svart överrock, pincenez och slokhatt.

Åsa Romson. MP-språkröret jur.kand. Åsa Romson har talat. Vapenavtalet med Saudiarabien bör omedelbart sägas upp. Det går att säga upp avtal innan de löper ut. Men Åsa vill inte låtsas om att det hela är fråga om politik och ekonomi, inte juridik. Visst kan det aktuella avtalet sägas upp. Men vilka politiska och ekonomiska återverkningar får det på kortare och längre sikt?

Det är nog ingen tillfällighet att de socialdemokratiska valstrategerna har sett till att godsägare Göran Persson fått framträda i statstelevisionen den 1 april 2012 och hävda sin gamla tes att socialdemokraterna inte bör binda sig för det ena eller andra samarbetet före valet. Först ska man se hur den nya riksdagen är sammansatt och vilka möjligheter som finns till samverkan. Varför inte Annie Lööf (C) som justitieminister eller Göran Hägglund (KD) som socialförsäkringsminister i ministären Löfden? Och så (V) som det eviga stödpartiet utanför regeringen.

Leijonborg och AstraZeneka. Leijonborg måste bytas ut är rubriken på en debattartikel på Brännpunkt i SvD 31/3 2012. Den är författad av två fackliga förtroendemän på AstraZeneka i Södertälje. Lars Leijonborg har åtagit sig självmordsuppdraget att vara regeringens (statens) samordnare för att hantera AstraZenekas mycket stora och ödesdigra nedläggning av läkemedelsforskning i Södertälje. Att ha varit forskningsminister är inte detsamma som att ha erforderliga kvalifikationer för ett samordnaruppdrag av denna sort.

Det förefaller mindre troligt att den pressade Fredrik Reinfeldt just nu skulle ge efter för ett sådant krav. Kanske ska man se kravet som en puzzlebit i den pågående sociademokratiska offensiven, även om artikeln inte alls är formulerad som en politisk pamflett.

Jag har tidigare sagt att neddragningen av läkemedelsforskningen i Sverige är mycket allvarlig. Jag har också talat om vad jag tror är en bidragande orsak till förändringen och det jag sagt är så kontroversiellt att jag knappt vågar säga det. (Se denna blogg 4/2 2012.)

Krympade ekonomi. Leif Petersen, som är reporter på SvD Näringsliv, bidrar med en artikel 31/3 2012 som är ägnad att spä på oron för framtiden. Rubriken lyder: Svensk ekonomi krymper. Staten får i fortsättningen underskott i budgeten, sysselsättningen sjunker och utrymmet för välfärden blir följaktligen mindre. Petersens slutrader är dock lite mer optimistiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar