fredag 20 april 2012

Likvideringar, Separation och Nystart [?]


Likvideringar, separation och nystart. Det händer mycket i moderattoppen just nu. Försvarsminister Sten Tolgfors och partisekreterare Sofia Arkelsten har likviderats. Nåja. Det är lyckligtvis inte fråga om nackskott på klassiskt kommunistmanér. Statsminister Fredrik Reinfeldt och landstingsrådet Filippa Reinfeldt har separerat. Kent Persson, 41 år, från Örebro har utsetts till ny partisekreterare med uppgift att leda moderaterna till seger i valet 2014. Kent Persson har hittills varit inriktad på välfärdsfrågor och sysselsättningsfrågor säger han. Han har hittills varit oppositionsledare i Örebro kommun och har även en blogg.

Fredrik Reinfeldt sammanfattade den politiska situationen på ett bra sätt på en presskonferens i tv på förmiddagen idag. Det var inte svårt att förstå att Sofia Arkelsten hade fått sparken. Hon var inte närvarande på presskonferensen och det var oklart vilka politiska uppgifter hon skulle få i framtiden. Som partisekreterare gjorde hon generellt sett ett alldeles för blekt intryck. Det bekräftades den gång jag hade tillfälle att träffa denna högresta dam som har en något aristokratisk framtoning. Arkelsten f. 1976 är rikdagsledamot så det går ingen nöd på henne.

Statsminister Reinfeldt framhöll på presskonferensen särskilt ett par saker som man som iakttagare kan hålla med om. Nämligen att Socialdemokraterna fått en ny partiledning som till stor del accepterat de förändringar ("reformer") som alliansregeringen genomfört, men samtidigt i skymundan håller fast vid traditionella socialdemokratiska förslag i riksdagen som innebär stora skattehöjningar. Vidare konstaterade Reinfeldt att många aktiva socialdemokrater ute i landet, som han själv träffat, starkt påverkats av Håkan Juholts och Mona Sahlins budskap om "allt åt alla", d.v.s. kostsamma ofinansierade välfärdsreformer.

Vänsterperspektiv. Jag lyssnade på radions P1 i morse efter klockan 6. Det var mest nyhetsrapportering från utlandet. I flertalet fall hade rapporteringen ett vänsterperspektiv. Därmed inte sagt att rapporteringen i sak var felaktig. Inte alls. Men nästan allt sågs i ett vänsterperspektiv. Därmed menas t.ex. att politiska ledare som Sarkozy och Merkel ses som i grunden illegitima. Jag förvånar mig över att Sverige trots allt har kunnat ha en alliansregering under några år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar