tisdag 3 april 2012

Värdet av kunskap

Värdet av kunskap. Professor Dick Harrison och hans fru författarinnan Katarina Harrison Lindbergh har publicerat en tänkvärd artikel på Svenska Dagbladet Brännpunkt 1/4 2012. Den är sannerligen inget aprilskämt. Rubriken lyder Vi måste sluta nedvärdera kunskap.

"Alltför många i vårt land avskyr kunskap. Tycker den är jobbig, snobbig eller bara onödig. Nu behövs en folkrörelse för bildning."

I artikeln påpekar de båda författarna att i Sverige frågar lärarstudenterna vilka frågor som kommer på tentamen och vilka delar av kurslitteraturen som man de utan risk kan hoppa över. Studenterna hoppar över obligatoriska seminarier, "varefter de anser sig orättvist behandlade när de blir underkända".

Författarna anser sig kunna konstatera att svenska studenter "befinner sig i internationell strykklass". Lärarna görs till "lekledare".

"Ett land som föraktar kunskap förtjänar inga bra lärare eller goda resultat i skolan."

Författarna har enligt min mening rätt. Bra rutet! Men de blandar lite väl egensinnigt ihop skolan och högskolan i sin artikel.

Jag har ingen personlig erfarenhet av läget i skolan, men väl av läget i högskolan. I fråga om högskolan kan jag bekräfta att det sedan långliga tider förhåller sig på samma sätt i fråga om flertalet studenter på jurist- och socionomutbildningarna som makarna Harrison uppger i fråga om lärarstudenterna. Det gäller inte alla studerande, men det stora flertalet. Förmodligen är de alltför ivrigt sysselsatta med att utvecka sin sociala kompetens. Eftersom många av landets framstående politiker inte lyckats med konststycket att ta en akademisk examen (se t.ex. f.d. socionomstuderanden Stefan Löfven, f.d. juris studeranden Carl Bildt och f.d. fil. stud. Beatrice Ask, för att nämna tre kända politiker som det gått bra för) kan makarna Harrison i realiteten inte räkna med särskilt stort stöd från politikerhåll.

Det är i sammanhanget anmärkningsvärt att de tre kungabarnen alla tycks ha fullföljt sina postgymnasiala studier.

Det ter sig för oss svenskar överdrivet när vi får klart för oss att nästan alla ledande franska politiker gått ut någon av prestigehögskolorna i i Paris, som på sina hemsidor publicerar namnen på alla som tagit examen ett visst år och deras plats i rangordningen av examinerade!

Ledarskribenten i SvD Daniel Persson kompletterar framställningen beträffande högskolestudenterna med egna erfarenheter i artikeln Kunskapens frukt är den bästa dieten (SvD Opinion 3/4 2012).

Han påpekar att han under sina studieår i Uppsala funnit att studenterna i regel bara haft kurslitteratur "och därutöver möjligen en spänningsroman i pocketutgåva" i sina studentrum. Han påpekar också lite orättvist att tv-utbudet mest består av program av typen Big Brother, talangjakter och "tuggummipop".

Nu får det vara slutgnällt, för jag fyller 74 år idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar