fredag 6 april 2012

Unga våldsmän i Göteborg

Misshandeln i Göteborg. Det är långfredag. En passande dag att kommentera tv-programmet Debatts (5/4, Skärtorsdagen 2012) behandling av invandrargängets misshandel av en äldre man i Kortedala, Göteborg. Det dröjde en oändlighet innan programledaren i en bisats nämnde att det var ett antal invandrare i tonåren som utfört misshandeln på den försvarslöse mannen. Men det visste de flesta tittare redan.

Debatten präglades av den vanliga hjälplösheten i sådana här fall. Bland annat diskuterades varför människor som bevittnade händelsen inte ingrep. (Det sägs numera att en man - en invandrare - försökt ingripa. Om det är sant vet jag inte.)

Tänk om några åskådare ingripit och med något tillhygge råkat döda eller allvarligt skada någon av de unga våldsmännen. Vilka skrik i massmedia. Allehanda invandrare och talesmän/taleskvinnor för dem hade fått massor av tid att utspy sitt hat. Polis och andra rättsvårdande myndigheter hade koncentrerat sig på att klara ut vilken eller vilka åskådare som hade gjort sig skyldiga till nödvärnsexess eller liknande och vad detta skulle få för konsekvenser.

Den seriöse socialdemokratiske lokalpolitiker som deltog i Debatt hade små chanser att nå ut med sitt budskap.

Det är möjligt att den stora invandringen till Europa gör att hittillsvarande västerländska straffrättsliga normer med rötter i upplysningstiden kommer att ses över. Men den frågan är av sådan karaktär att jag ryser vid blotta tanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar