tisdag 10 april 2012

Det arbetande folkets pensioner

Bo Könberg i pensionsdebatten. På DN Debatt 8/4 2012 skriver landshövding Bo Könberg om pensionsåldern. Den ökade livslängden gör enligt Könberg, som själv är född 1945, att pensionsåldern nu bör höjas till 69 år och i fortsättningen knytas till den ökade livslängden och antaganden om fler friska år för gamla människor.

Jag är fortfarande ingen räknenisse vid 74 års ålder. Därför kan jag inte begripa hur pensionssystemet skall kunna fungera i fortsättningen, när makthavarna skapar ett samhälle med många hemmafruar som inte bidrar till pensionssystemet med eget förvärvsarbete och många män som inte heller redovisar särskilt lång tid av  förvärvsarbete i Sverige. Men båda dessa grupper skall så vitt jag kan förstå få pension (eller motsv.) som betalas av det arbetande folket oavsett om det sker i ett mer eller mindre utpräglat premiereservsystem eller fördelningssystem.

Det måste rimligen leda till orättvist låga pensioner och hög pensionsålder för det arbetande folket. Men det berättar inte Bo Könberg och väldigt få andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar