måndag 19 mars 2012

Tryckfrihet och yttrandefrihet

Tryckfrihetssällskapet. Den kontroversiella journalisten Ingrid Carlqvist f. 1960 har tillsammans med andra efter danskt mönster bildat Tryckfrihetssällskapet. Syftet är att försvara den tryckfrihet och yttrandefrihet som finns stadgad i den svenska Tryckfrihetsförordningen från 1949 och Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991. Ett möte med sällskapet som utannonserats har ställts in till följd av att de två inbjudna föreläsarna helt enkelt inte vågat framträda i detta sammanhang på grund av hot om repressalier från politiskt korrekta kretsar. För egen del vågar jag inte bli medlem i sällskapet. Jag bedömer medlemskapet som alltför farligt. Tryckfriheten och yttrandefriheten är hotad framför allt på grund av den förvandling av det svenska samhället som skett under de senaste decennierna genom den stora invandringen från utomeuropeiska länder och andra samhällsförändringar.
(Ingrid Carlqvist, blogg http://inteutanminasoner.wordpress.com/.)

Förändringen bekräftas av en polemik söndagen den 17 mars 2012 i Svenska Dagbladet Kultur (s. 15) mellan Ingrid Carlqvist och tidningens kulturchef Kaj Schueler. Han säger att Ingrid Carlqvist har fel när hon säger att yttrandefriheten är hotad i Sverige. Samtidigt bygger han kritiken mot det svenska sällskapet huvudsakligen på det faktum att det danska, islamkritiska, Trykkefrihedsselskabet varit förebild för den nya organisationen. Ett argument av samma typ som när författaren Kurdo Baksi nyligen i tv-programmet Debatt fastslog att det var fel när Sverigedemokraterna kritiserade det s.k. hedersvåldet, men samtidigt medgav att det var ett stort problem i den folkgrupp som han tillhör.

I detta sammanhang kan det för övrigt vara på sin plats att undra varför Baksis syster Nalin Pekgul (S) helt lämnat politiken. Hon är som bekant både språkligt och förmodligen också i de flesta andra avseenden helt assimilerad i det svenska samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar