torsdag 29 mars 2012

Försvarsminister Tolgfors avgår

Exit Tolgfors. Göran Perssons socialdemokratiska regering träffade 2005 avtal med den oljerika muslimska diktaturstaten Saudiarabien om vapenförsäljning o. likn. Leni Björklund (S) var då försvarsminister. Saudiarabien företräddes av prins Khaled. Jag antar att allianspartierna var ense med socialdemokraterna om avtalet.

Avtal av det här slaget är av naturliga skäl hemliga. Sverige har tydligen hjälpt Saudiarabien att anlägga en vapenfabrik. Massmedia som sedan länge domineras av mer eller mindre rödgröna journalister har sett ett tillfälle att angripa alliansregeringen. (S)-regeringens agerande har helt trätt i bakgrunden. Förre vapenvägraren Sten Tolgfors (M) har gjort en slät figur. Han har nu gett upp som försvarsminister och ska med allians- och rödgröna bröders och systrars bifall så småningom få en välavlönad reträttpost som överstiger hans kvalifikationer.

I juridiskt hänseende är sidospåret om sekretessbrott i samband med massmedias avslöjanden intressant.

Sekretesslagstiftningen är sedan gammalt så till ytterlighet komplicerad att jag just nu inte gitter sätta mig in i de detaljregler som ska tillämpas i det aktuella fallet. Grundtipset är förstås som vanligt att utredningen inte leder någon vart. Men vem vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar