torsdag 1 mars 2012

Filosoferna - Wikileaks - Påskallavik-kidnappning

Filosoferna. Den välkände, utomordentligt produktive, Lundaprofessorn Svante Nordin har skrivit en ny tegelsten, Filosoferna. Det västerländska tänkandet sedan år 1900 (Atlantis förlag 2011, 851s). Den har recenserats i DN 6/12 2011 och i SvD 1/3 2012 (Understreckare). Jag hoppas att få återkomma till Svante Nordins nya bok. Nordin betecknas i understreckaren som "spränglärd, välskrivande, produktiv, pessimistisk, konservativ". Det är en kvalitetsgaranti.

Wikileaks. DN säger att Wikileaks inte längre har någon trovärdighet p.g.a. inre motsättningar. Men det mest intressanta är inte om Wikileaks i största allmänhet brister i trovärdighet. Det intressanta för läsarna av dokumenten är förstås, om de dokument som Wikileaks publicerar är äkta eller förfalskningar. Julian Assange har f.ö. anledning att vara skeptisk till den svenska rättvisan i den rättsprocedur som pågår mot honom. Men av andra skäl än risken för utlämning till USA.

Påskallavik. Media berättar om en Växjöföretagare i byggbranschen som uppges ha kidnappats och efter ett par dagar släppts i Påskallavik med vissa skador men i övrigt någorlunda välbehållen (se t.ex. Expressen på nätet idag; jfr tråd på Flashback). Den här typen av berättelser fascinerar mig. Nästan vad som helst kan ligga bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar