fredag 30 mars 2012

Socialdemokraterna; Vanligt folk; Vård - politisk risk


Socialdemokraterna. Socialdemokraterna ligger bra till i opinionen. Tacka för det. Alliansens statsminister Fredrik Reinfeldt har bland annat sagt att pensionsåldern rätt snart måste höjas till sjuttiofem år, om nuvarande levnadsstandard ska upprätthållas i Sverige. Socialdemokraterna har hittills varit väldigt tysta om vad de tänker göra när de återfår sin hegemoni. En gammal sanning om maktskiften genom demokratiska val är, att oppositionens seger ofta snarare beror på majoritetens svaghet än på oppositionens styrka. Det är alldeles klart att händelser som försvarsministerns avgång och makarna Reinfeldts separation inte gynnar Alliansen. Göran Hägglunds angrepp på ett par folkpartister i sitt senaste veckobrev tyder också på spänningar i Alliansen.

Därför finns det anledning för mig och andra sådana iakttagare att i fortsättningen inrikta sin granskning på Socialdemokraterna. Det är också viktigt att se efter vad Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver för frågor. För det är trots allt svårt att tro att Socialdemokraterna får egen majoritet i riksdagen.

Vanligt folk? Det finns ett antal tv-program som antingen utger sig för att låta "vanligt folk" komma till tals eller skildrar vanligt folks personliga problem. Jag tänker inte bara på programmet Lyxfällan, som handlar om familjer med extremt allvarliga ekonomiska problem, utan mer på andra program som "Och så levde de lyckliga" och "Debatt". Paren i det förstnämnda programmet förefaller inte vara vanliga "på riktigt" utan snarare knutna till pr-byråer, annan journalism med mera, som trots allt utgör en ganska liten grupp i samhället. Och i Debatt är det i praktiken mest professionella tyckare som kommer till tals. Det sitter en talrik publik i studion, men när det blir fråga om debatt är det proffsen som tycker till. Ofta har man anledning att fråga sig hur representativa de är för de djupare leden.

Vård - politisk risk. I samband med Carema-affären har har det påpekats att det inte bara innebär en ekonomisk risk att driva ett vårdbolag som arbetar år kommun eller landsting. Det innebär också vad som kan definieras som en politisk risk. Politiker kan bli avogt inställda till entreprenören eller skylla sina egna misstag på denne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar