måndag 8 oktober 2012

Goda institutioner och rialens fall

Institutioner. I en bokanmälan i tidskriften Axess nr 7, oktober 2012, s. 82,  med rubriken Konsten att bygga en stat diskuterar professor Bo Rothstein vad som menas med goda politiska institutioner i ett land. Olika samhällsvetare och ekonomer har framhållit betydelsen av goda institutioner i ett land för landets utveckling och välstånd i demokratisk anda. Rothstein påpekar att det inte finns någon särskilt klargörande definition på goda institutioner. Särskilt amerikanska forskare förefaller tendera att se det egna landets politiska institutioner som förebildliga, trots att de i andra sammanhang är starkt kritiska till deras funktion. Det är motsägelsefullt.

Om man ändå tänker sig att det finns goda politiska institutioner, uppstår bland annat frågan varför vissa länder med någorlunda likartade förhållanden fått goda politiska institutioner medan andra inte har fått det. Jag tror att det är näst intill omöjligt att ge ett svar på den frågan. Möjligen kan man ge delsvar som förefaller rimliga. Men frågan är trots allt intressant och lockar till vidare studium. (Boken som diskuteras i Rothsteins artikel heter Why Nations Fail (2012).)

Rialens fall. Den iranska valutan, rialen, har fallit väldigt starkt mot dollarn på senaste tiden. Det har lett till dyrtid i Iran. Detta i sin tur har lett till oroligheter i Teheran, riktade mot regimen. Diktaturregimen har skyllt på utländska sanktioner. Nu tror bl.a. amerikanska experter att den iranska regimen kan bringas på fall genom fortsatta sanktioner. Så är det kanske på lång sikt.

Men erfarenheten tycks visa att avskyvärda diktaturregimer åtminstone på kortare sikt kan stärkas av sanktioner. En stor del av befolkningen tar till sig regimens propagandabild som förmedlas av de regimstyrda media. Det förhåller sig kanske likadant med Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar