lördag 20 oktober 2012

Skavlan, Estelle och Enström

Det finns mycket att skriva om. Jag skall försöka att återkomma till Salar Rashids intressanta artikel. Men först över till ett antal aktuella händelser.

Sylvia Kristel avliden. Vem är det, säger läsaren. Jo, Sylvia Kristel är en holländsk filmskådespelerska mest känd som mjukporriga Emmanuelle (film 1974). Hon gjorde 50 filmer och dog 60 år gammal som alkohol- och drogberoende. Ett tragiskt öde, som knappast är unikt i filmbranschen.

Fredrik Skavlan i blåsväder. Den kända SvD-journalisten Kristin Lundell råskäller på Skavlan (18/10 2012) bland annat för hans intervju med Camilla Henemark. Han borde ha ägnat sig åt annat än hennes ev. förhållande till kung Carl Gustaf. Även i övrigt har Skavlan uppfört sig så illa att han borde avlägsnas från SVT. För min del tycker jag att det är närmast självklart att Skavlan skulle ta upp kunga-affären som fått så orimligt stort utrymme i alla massmedia. För egen del är jag totalt likgiltig till kungens ev. kärlekshandel med Henemark eller andra kvinnor.

SvD hade i bästa Newsmillanda stängt av kommentarsfunktionen till Lundells artikel. Snart är det bara Avpixlat som vågar ha kvar en kommentarsfunktion, tycks det.

Presidentvalsdebatter i USA. Enligt alla kommentatorer vann Mitt Romney klart den första debatten. Den andra debatten betraktades till en början som jämn, men sägs nu ha vunnits av Barack Obama. (Jag tycker fortfarande att den var jämn.) Det skall bli spännande att se den sista debatten, som sänds i SVT natten till tisdagen den 23/10. Som förut påpekats har dessa debatter sannolikt marginellt inflytande på valutgången. Det gäller f.ö. också motsvarande debatter i Sverige.

Estelle. Nej, inte lilla prinsessan Estelle Westling utan segelfartyget Estelle som är årets Ship to Gaza. Ship to Gaza är som bekant en årlig företeelse i form av en humanitär insats som främst är avsedd att skada staten Israel. Israeliska krigsfartyg har nu uppbringat Estelle på internationellt vatten och fartyget kommer att föras till israelisk hamn. Efter en kort tid antas diverse kändisar som befinner sig ombord att skickas till sina hemländer. Vad som sker med fartyget vet jag inte. (V)-ordföranden Jonas Sjöstedt har redan hunnit fördöma Israels aktion. Som vanligt är folkrättsexperter oense om den israeliska aktionen.

Bankunionen. Det finns ett principbeslut om den s.k. bankunionen inom EU. När den blir "verklig verklighet" är nog mindre klart än som sägs. Det är anmärkningsvärt att de stora massmedia i Sverige praktiskt taget inte nämnt att statsministrarna Reinfeldt (Moderat, SE) och Thorning-Schmidt (Socialdemokrat, DK) i en gemensam artikel på DN Debatt 18/10 2012 krävt att EU skall vänta med en "genuin monetär och ekonomisk union". I artikeln berörs bl.a. banktillsynen.

Karin Enström. I dagens lördagsintervju i SR1 var försvarsminister Karin Enström f. 1966 intervjuoffer. Ordet offer är på sin plats. Hon har bl.a. suttit i riksdagen sedan 1998 och borde inte vara någon nybörjare i rikspolitiken. Dessutom är hon yrkesofficer. Maken till blekt, osäkert uppträdande och vaga, undvikande svar får man leta efter. Och svaren gällde frågor som vem som helst som följt svenska massmedia det senaste halvåret borde vara bergsäker på att de skulle tas upp. Frågan är om försvarsministern kan fortsätta i en kampministär som den som leds av Reinfeldt. Jag tyckte uppriktigt synd om henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar