tisdag 6 september 2011

Alla ska med - Dom bara pratar!

Ny kommunistledare. Om man får tro våra många rödgröna mediapersonligheter, och det bör man ju göra, så är den viktigaste frågan här i Sverige just nu vem som ska ersätta Lars Ohly som ny kommunistledare. Det finns fyra kandidater: Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde. Det är därför ett oerhört viktigt inhopp i debatten, när tv-mannen, f.d. (?) extremkommunisten, Magnus Utvik (47) ifrågasätter Jonas Sjöstedts demokratiska trovärdighet. (Riksdag & Departement, R&D, 2011:22 s. 3 och 17.) För min del föredrar jag Rossana Dinamarca. Hon har allt som en kommunistledare ska ha. Hon har invandrarbakgrund, talar som en kulspruta och avbryter alla i ett kör, både motståndare och intervjuare.

En glädjande nyhet. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har sett till att man minskat det bistånd till Uganda som går via landets regering p.g.a. att Uganda mer och mer inskränkt mänskliga rättigheter. Nu har Uganda svarat genom att inte godta en svensk som chef för FN:s kontor i Uganda. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har inte lyckats övertala Ugandas regering att godta svensken. Som vanligt skulle det vara intressant att veta hur mycket av det svenska biståndet som verkligen kommer de behövande till del. Enligt officiella siffror brukar en tredjedel försvinna genom korruption. (R&D 2011:22 s.6.)

Ett par "klassiker". Statskontoret ska göra en utredning om kommunernas s.k. lagtrots. Det är inte första gången som frågan utreds och säkert inte heller den sista. Frågan gäller ytterst vad som kan och skall göras, när kommuner och landsting genomfört beslut som senare upphävs såsom olagliga. Sedan gammalt finns i realiteten inga verksamma medel att tvinga en kommun eller ett landsting att rätta till ett redan genomfört beslut. Statskontoret ska undersöka frekvensen av sådana här olaglighetsfall och orsakerna till dem. Man får anta att det i förlängningen ligger att reglerna ska ändras. Problemet har som sagt diskuterats i stort sett hela tiden från 1862 då Sverige fick sin moderna kommunal- och landstingslagstiftning.

Regelrådet är ett statligt organ som ska föreslå regelförenklingar. Det har funnits sedan 1980-talet. Regeringen har nu förtydligat uppdraget. Det ska bl.a. också avse EU-lagstiftning.
(R&D 2011:22 s. 6 och 16.)

Dom bara pratar. I Forskning & Framsteg 2011:7 s. 55 recenserar Patrik Hadenius boken Dom bara pratar av Lars och Martin Melin. Recensionen är berömmande. Men det är kanske lite snopet för docent Lars Melin att det enligt recensenten tycks vara sonen Martin som gör boken verkligt bra : balanserad! Boken handlar om politikerspråket.

Alla ska med! Socialdemokraterna vill ha till stånd ett samarbete med LO, TCO och Saco. Det nya är att Saco också ska inordnas i Rörelsen. Varför inte enhetsparti också? Ja, varför inte. Vi har ju enkammarriksdag sen länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar