torsdag 8 september 2011

SAAB-problem, svensk Enpartistat och Danmark

Nej till SAAB-rekonstruktion. Tingsrätten i Vänersborg har idag sagt nej till ansökan från SAAB om rekonstruktion (Expressens nätupplaga 2011-09-08). Det blir troligen konkurs, även om det dröjer någon tid. Tingsrättens beslut har redan överklagats till hovrätten, sägs det. Är det bra eller dåligt att ansökan avslås? I juridiskt hänseende har tingsrätten troligen rätt. Rekvisiten för ett positivt beslut om rekonstruktion är inte uppfyllda. Det är bra att tingsrätten inte har fallit undan för det regionala politiska trycket. Jag tror på konkursexperten, advokaten och f.d. KD-politikern Rolf Åbjörnsson, när han säger att huvudägaren är en internationell äventyrare.

SAAB-krisen gynnar sannolikt Socialdemokraterna. De har visserligen inte direkt sagt att de skulle låta skattebetalarna rädda SAAB, om de hade haft makten att bestämma om det. Men "alla vet" att det är så. Allt börjar återgå till ordningen i Sverige. Socialdemokraterna är åter klart största parti. Kanske är det marginellt en effekt av den stora utomeuropeiska invandringen. Och även Saco skall nu inordnas i Rörelsen, är det tänkt. Enpartistaten framträder åter som ett troligt framtidsscenario för Sverige, 2014 eller tidigare.

Danmark. Det skall bli spännande att se hur det går i det danska folketingsvalet. Enligt svenska rödgröna journalister är utgången given. Det blir maktskifte. De danska Socialdemokraterna kommer till makten och de kommer att avsevärt mildra den strikta danska invandringspolitiken. Den vanligtvis sansade kulturjournalisten Karl Steinick, som brukar skriva i Svenska Dagbladet, förefaller att ha ryckts med av dessa stämningar i "Danmarksbilden är körd i botten" (SvD 7/9 2011 Kultur s. 8). Han tror att Socialdemokraterna kommer att förändra invandringspolitiken och därmed utlandets bild av Danmark. Må så vara. Men Steinick tycks tro att en stor majoritet av danskarna ogillar den förda invandringspolitiken. Så är knappast fallet. Den vanliga uppfattningen är, att en majoritet av danskarna gillar den strikta invandringspolitiken, men att en stor del av eliten med drottning Margrethe II i spetsen ogillar den. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att i regeringsställning utmana "vanligt folk" i invandringsfrågorna. Det är lika troligt att de får nog att göra med höjda skatter och restriktivare välfärdsförmåner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar