fredag 16 september 2011

Riksdag i Sverige och Kärringträta i Danmark

Riksdags. I går på eftermiddagen åsåg jag det pompösa öppnandet av "riksmötet", d.v.s. riksdagen. Det hela var inte särskilt intressant. Särskilt kungens medverkan är i sammanhanget krystad. Man sitter hela tiden och väntar på det omöjliga, när han talar. Kungen talar numera bra. Men skall han inte någon gång säga: "Jag har för en kvart sedan beslutat att införa envälde. Ni kan resa hem och söka nytt jobb!"

Däremot är det intressant att en av ursossarna, f.d. statsrådet och f.d. talmannen Thage G. Peterson sagt till Aftonbladet att han tycker att antalet riksdagsledamöter skall minskas med 100 till 249 (Dagens PS! 2011-09-15). F.d. talmannen Ingegerd Troedsson (M) vill låta minskningen stanna vid 299. För min del tycker jag sedan gammalt att 49 räcker och blir över.

Kärringträta, DK? I Danmark kommer Socialdemokraterna till makten efter tio år i opposition. Sveriges alla rödgröna journalister och liknande jublar förstås. Men Danmark, liksom flertalet andra europeiska länder har besvärliga ekonomiska problem. De de danska Socialdemokraterna har inte egen majoritet i Folketinget. De är beroende av mindre partier både till vänster och höger om dem. Jag tror fortfarande inte att ändringar i de förhållandevis stränga danska reglerna om invandring står högst upp på dagordningen för de danska Socialdemokraterna. Och det är inte säkert att stödpartierna kan få igenom betydande ändringar, åtminstone inte på kort sikt.

En intressant fråga som så vitt jag vet inte har uppmärksammats är hur förhållandet mellan den danska drottningen och den första kvinnliga statsministern, Helle Thorning-Schmidt (S), kommer att gestalta sig. Det brukar med rätt eller orätt sägas att drottning Elisabeth II av England inte var särskilt förtjust i premiärminister Margaret Thatcher. Elisabeth tyckte mycket bättre om labourpremiärministern Harold Wilson, sägs det. (Underförstått är troligen att man antar att Elisabeth delar/delade Thatchers konservativa åsikter, men det är faktiskt ingenting man vet med säkerhet.) Margrethe II har genom sin personlighet och kompetens - inte minst som konstnär - etablerat sig som en "ikon", både i Danmark och utomlands. Man kan mycket väl tänka sig en sorts konkurrensförhållande mellan henne och den nya statsministern. Det är f.ö. en litet egendomlig upplevelse, när man någon gång hör drottning Margrethe tala svenska. I motsats till flertalet invandrare i Sverige talar hon vårt språk utan främmande accent. Även om hon har en svensk mor har hon aldrig bott i Sverige.

Aron Modig i Debatt. I programmet Debatt i TV1 igår torsdag 15/9 2011 diskuterades bland annat våldet och oredan i invandrarstadsdelar i Göteborg. Flera av talesmännen för invandrarna sade saker som väl enbart kan främja Jimmie Åkessons Sverigedemokrater. Enligt talesmännens  åsikt skulle skattebetalarna göra oändligt mycket mer för invandrarna och deras bostadsområden. Aron Modig f. 1985, som är ordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, vågade säga att politikerna redan satsar mycket betydande extra skattepengar på invandrarområden och invandrarungdomar och att invandrarungdomarna själva måste välja sin livsväg. En ung kvinnlig ledarskribent i Göteborgs Posten var inne på liknande tankegångar. Vare sig Aron Modig eller ledarskribenten föll invandrartalesmännen i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar