söndag 25 september 2011

Köpmannens kontrakt, ny Centerledare och Sjunkande Yttrandefrihet

En kväll på teatern. I förrgår kväll såg vi den omtalade teaterpjäsen Köpmannens kontrakt på Dramaten (Målarsalen). Den lilla salongen var fullsatt av, vågar jag påstå, en elitpublik. Nobelpristagaren Elfriede Jellinek hade inte gjort det lätt för vare sig regissör, skådespelare eller publik. Skådespelarna gjorde en beundransvärd insats. Hur var det möjligt för dem att i raketfart läsa till synes osammanhängande ordmassor? Syftet med pjäsen (en happening) var att kritisera det kapitalistiska samhället i allmänhet och bankerna i synnerhet. Men det var inte lätt att följa med i svängarna i den tidtals bländande belysningen och den öronbedövande musiken av ingen mindre än Dror Feiler. Så mycket stod klart för mig att Jellinek utgick från en del kända vänsterextremister efter första världskriget samt förstås Karl Marx. Den mördade Rosa Luxemburg omtalades som bärgad ur Landwehrkanalen i Berlin, m.m. Men sen blev det oklart även för mig som verkligen ansträngde míg att följa med kl. 18 - 20.30 utan paus. Ett kraftprov för en gammal man. Lars Ring i Svenska Dagbladet (Kultur 18/9 2011) och Malin Ullgren i Dagens Nyheter (Nätuppl. 19/9 2011) har båda skrivit bra recensioner. DN:s är som sig bör mer vänsterbetonad och positiv, men också den frågande.

Ny centerledare - gammal politik. Annie Lööf (28) har utsetts till ny centerledare. Hennes tal på partistämman var bra framfört. Men ack så traditionellt till sitt innehåll. Det var Bramstorp, Hedlund eller någon av Åsa-Nisse-Marxisterna .som stod där i talarstolen, alltid beredda till kohandel med det andra, stora, "folkrörelsepartiet". Ni vet vilket. Kohandel förresten, Annie Lööf är asfaltbonde. Men om hon inbillar sig att kunna göra inbrytningar i "förorten" så biter hon sig nog i tummen. Opinionsledarna därstädes lär hålla sig till de rödgröna även i fortsättningen.

Yttrandefriheten mot nadir. Europarådet har låtit publicera en bok med titeln Manual on hate speech av Anne Weber (ISBN 978-92-871-664-2). I boken sägs förf. bl.a. uttala att hat [mot olika folkgrupper] kan döljas i uttalanden som vid första anblicken tycks rationella eller normala. Jag hoppas att kunna återkomma till boken mera utförligt. För den läsare som till äventyrs glömt det, kan jag berätta att man på min tid lärde sig i skolan att "nadir" var motsatsen till "zenit" och att båda orden är låneord från arabiskan. Det skall tilläggas att det förefaller som om en uppgift på den (utländska) politiskt inkorrekta sajt där publiceringen av skriften omnämndes, att manualen antagits av Europarådet, inte är korrekt. Saken är värd att undersökas mer grundligt. Yttrandefrihet anses som bekant av en del personer som en viktig västerländsk företeelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar