torsdag 13 oktober 2011

Juholtaffärerna, forts. och Medborgarskapet, forts.

Juholts affärer. Håkan Juholt klarade partiledardebatten på ett bra sätt i går. Han gav löften om förbättringar för olika grupper och om stora investeringar. Den som inte är socialdemokrat tycker att han lika gärna kunde säga rent ut att det krävs kraftigt höjda skatter på det arbetande folket och stora statliga lån för att genomföra programmet. Det var löjligt när han först sade sig alltid vilja debattera med (SD)-ordföranden Jimmie Åkesson och sedan undvek att göra det. Håkan Juholts hyresersättningsaffär m.m. berördes naturligtvis inte. Det är förståeligt att Jimmie Åkesson skrattade. Samtidigt fascinerar det mig att han med största sannolikhet hade suttit i regeringen om han inte hade gått in för att bli Sveriges "fascistledare".

Den senaste milersättnings-/bilhyresaffären inträffande för ett antal år sedan, förefaller det. Den gör nog varken till eller från.

Jag är fortfarande inte säker på att Håkan Juholt genomfört sin sista partiledardebatt, även om det borde vara så. Att Socialdemokraterna just nu ligger lite illa till i opinionen behöver inte betyda att de inte kan komma till makten i valet 2014. Vi bör komma ihåg att Allians för Sverige länge låg dåligt till, men ändå kunde hävda sig väl i valet 2010. Kanske är det som det var i gamla tider: missnöjda socialdemokrater tenderar att gå vänsterut till kommunisterna, som nu kallar sig Vänsterpartiet, om de inte blev soffliggare. Moderaterna har också gått tillbaka. Massmediedrevet mot Carl Bildt kan också ha haft sin inverkan. Han lämnade styrelsen för Lundin Oil 2006. Lundin Oil engagerade sig i Libyen 2009. Men det spelar ingen roll för de rödgröna medierna.

Medborgarskap. Ett par socialdemokratiska riksdagsledamöter som tidningen Expressen (12/10 2011) talat med och som har invandrarbakgrund var upprörda över Juholts stöd för villkorat medborgarskap under en viss kortare tid för den som invandrat till Sverige. Förslaget är bra tänkt ur rödgrön synpunkt. En stor mängd utomeuropeiska invandrare får med förslaget praktiskt taget omedelbart rösträtt i riksdagsvalen. En liten del som begår mycket allvarliga brott får vänta med medborgarskapet. De kan nog i de flesta fall inte utvisas till hemlandet av humanitära skäl. De utomeuropeiska invandrarna röstar till åttio procent på de rödgröna partierna och säkrar därmed en rödgrön riksdagsmajoritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar