tisdag 25 oktober 2011

Västsahara och Libyen

William Petzäll. Riksdagsledamoten William Petzäll f. 1988, f.d. Sverigedemokrat, har omhändertagits för tvångsvård enligt Lagen om vård av missbrukare (LVM). Det meddelar Expressen m.fl. massmedia 24/10 2011.

Kanske hade politiskt korrekta massmedia inte sagt något, om det hade varit en riksdagsledamot från något annat riksdagsparti som hade omhändertagits. Men bortsett från det, kan man med Expressen konstatera att Petzäll inte kan avlägsnas från sitt uppdrag som riksdagsledamot p.g.a. tvångsomhändertagandet. En riksdagsledamot kan avsättas av domstol, om han begår mycket allvarliga brott. Det har hänt i ett par fall under de senaste decennierna och då gällt två moderata riksdagsledamöter. Det finns ingen möjlighet för riksdagen att själv besluta att en ledamot skall "utstötas" ur riksdagen. Sådana regler finns i vissa andra länder. Ett exempel är Danmark.

William Petzäll är ett tragiskt exempel på det förfall som drabbat den svenska politiken. En alldeles för ung och oprövad politiker har fått en framskjuten ställning i ett av riksdagens partier. Det visar sig sorgligt nog att han har mycket allvarliga och av omgivningen väl kända drogproblem. Ett annat minst lika gott exempel på demokratins kris har jag tidigare påtalat (25/9 2011). Det är att Annie Lööf, f. 1983, valts till partiledare för Centerpartiet och numera ingår i regeringen som näringsminister.

Västsahara - Marocko. På Newsmill har skribenter kritserat Marockos ockupation av Västsahara. Området som ligger vid Afrikas västkust omedelbart söder om Marocko var spansk koloni fram till 1975. Då var den spanske diktatorn Franco klok nog att låta Spanien dra sig tillbaka från sin koloni. Området besattes omedelbart av Marocko. Sedan dess har det rått mycket starka motsättningar mellan Marocko och den fåtaliga, inhemska befolkningen. Befolkningen är liksom marockanerna muslimer. I samband med den s.k. arabiska våren försöker nu människor här i Sverige som vill se Västsahara befriat från Marocko att få européerna att intressera sig för frågan. Hittills har både politikernas och den stora allmänhetens intresse varit svagt eller obefintligt. För min del har jag som vanligt svårt att engagera mig.

Libyen. Svenska Dagbladet Näringsliv har idag en översikt över de utländska oljebolagens verksamhet Libyen. Det tycks i stort sett vara business as usual efter inbördeskriget och lynchmordet på Gaddafi. Prognosen för västerländsk demokrati i Libyen, som förmodligen önskas av en del akademiskt utbildade libyer, är inte god. En son till Muammar Gaddafi som fortfarande befinner sig på fri fot har i faderns anda kallat motståndarna "råttor", som han skall döda om tillfälle ges.

Det är troligt att de utländska oljebolagen kommer att ha ett avgörande inflytande på Libyens ekonomiska politik efter Gaddafi. Av en notis i Svenska Dagbladet framgår att övergångsrådet hittills bara fått en liten del av de libyska tillgångar som frysts i de europeiska länderna. Som jag skrev den 22/10 skall det bli intressant att se hur resten av tillgångarna i praktiken kommer att behandlas av de olika europeiska staterna, inklusive Sverige, och av EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar