söndag 9 oktober 2011

Justitieminister Johansson och Medborgarskapet

Justitieminister? Vänstersinnade riksdagsledamoten, f.d. statsrådet Morgan Johansson (S) f. 1970 tillhörde dem som inledningsvis sympatiserade med (S)-kommunalrådet Ilmar Reepalus förslag om medborgarskap på prov för invandrare. Men efter en reprimand från självaste Håkan Juholt tog han mycket snabbt tillbaka sitt bifall till Reepalus förslag.

Morgan Johansson är något lite intressantare än jag förut antagit. Han är fil. kand., tituleras journalist och är tydligen tilltänkt som justitieminister i en socialdemokratisk regering. Han är osvensk på det sättet att han tillhör styrelsen för Förbundet Humanisterna, som är ateisternas organisation här i Sagolandet. En riktig svensk skall vara namnkristen eller i nödfall namnmuslim eller namn-någon annan religion. Men ateist - nej!

Morgan Johansson håller tydligen på att kvalificera sig för posten som justitieminister genom att vara ordförande i riksdagens justititeutskott sedan 2010. Sveriges justitieminister skall emellertid, som mina läsare redan vet, vara en framstående, allmänt respekterad, jurist. I likhet med Beatrice Ask uppfyller Morgan Johansson inte heller det kravet.

För min del ansluter jag mig till Reepalus ståndpunkt, såtillvida att den som blivit svensk medborgare genom naturalisering under vissa omständigheter skall kunna fråntas sitt medborgarskap. Vidare skall Sverige som regel ställa krav på elementära kunskaper i svenska språket för naturalisering. Det är orimligt att vi har en stor och växande grupp medborgare som har rösträtt i riksdagsvalen men inte kan ens elementär svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar