söndag 2 oktober 2011

Socialdemokratiskt budgetförslag och kultfilmen Jägarna 2

Verklighetens budget (S). Massmedia är eniga om att Socialdemokraternas förslag till statsbudget för 2012 har havererat. Förslaget i sin helhet skall visserligen inte publiceras förrän nu i veckan. Men partiledaren Håkan Juholt har i förväg berättat om vissa viktiga delar på tv. Han har starkt kritiserat alliansregeringen för att skrota välfärden på ett fruktansvärt sätt. Men enligt tillförlitliga (?) uppgifter skiljer sig Socialdemokraternas budgetförslag bara mycket marginellt från regeringens (se bl.a. SvD ledare 1/10 2011).

Så skulle exempelvis de hel- eller halvsvältande pensionärerna få 50 kronor mer i månaden med (S)-budgeten. Förre finansministern Kjell-Olof Feldt skulle i så fall vara helt ute och segla, när han i den reaktionära tidskriften Axess säger att Socialdemokraterna har spenderbyxorna på sig och undrar hur allt skall finansieras. Jag är inte räknekarl, men jag misstänker att så enkelt är det inte att Feldt har helt fel. Han refererar till vad Socialdemokraterna förslagit så sent som i våras i riksdagen.

Vi får nog bevittna att (S)-ledningen kommer med ett omarbetat förslag i veckan, där budgetbalans m.m. är glömd och ‘happy days are here again’. Utom för oss som förutsätts betala höjda skatter, förstås.

Opinionsledarna bland de politiskt viktiga nya svenskarna torde vara de som minst bekymrar sig om det s.k. budgethaveriet. Deras målgrupp kan föga svenska, så den är i praktiken inte medveten om haveriet. Det gäller f.ö. också en stor del av Socialdemokraternas "ursvenska" väljare, som har Idol och åtskilligt annat viktigt att ägna sig åt. Så alliansen har anledning att se upp. Och vad skall näringsminister Lööf hitta på härnäst? Hon tänker troligen stanna som statsråd tills hon pensioneras vid c:a femtio, oavsett vilken regering som styr Sagolandet.

Jägarna 2. Igår var jag på bio här i Sollentuna och såg den omtalade norrlandsfilmen Jägarna 2. Det är en verkligt spännande spelfilm, som livligt kan rekommenderas. Det finns anledning att betona ordet spelfilm, för det är lätt att som åskådare ryckas med i berättelsen och betrakta filmen som en dokumentär. Jägarna 2 är som bekant en fristående fortsättning på kultfilmen Jägarna, som jag också har sett.

Jag kan inte komma ifrån att jag ser Jägarna 2 som en allegori över det samtida Sverige. Och det i två hänseenden. För det första en mycket extrem men ändå på sitt sätt ackurat skildring av Sverige utanför storstäderna. Inte nödvändigtvis Norrland, utan landsorten lite varstans. För det andra en allegorisk skildring av de s.k. nybyggarnas Sverige. Det sagda kräver en förklaring, som det tyvärr skulle leda för långt att göra alltför utförlig.

Min namne i filmen, den diaboliske polisen, finns får vi hoppas inte i alltför många exemplar i verkligheten. Men miljön finns lite överallt i Sverige på landsbygd och i mindre orter. "Alla känner alla." Alla har band till varandra exempelvis släktband, vänskapsband och ovänskapsband, gamla och nya kärleksförbindelser, mobbningsrelationer, anställningsförhållanden, ekonomiska samband och förväntan om fortsatta relationer under överskådlig framtid som gör det svårt eller omöjligt att ge ärliga svar till utomstående, t.ex. i samband med vittnesmål i både brottssaker och civilrättsliga tvister.

Var kommer då nybyggarna, d.v.s. människor med invandrarbakgrund, in i bilden? I det fallet är det de för oss nutida västeuropeiska storstadsbor rätt främmande släkt- och klanbanden, samt diverse andra personliga relationer i Sverige och det forna hemlandet som gör det svårt att utreda även de mest uppenbara övergrepp. Den som berättar för utomstående myndighetspersoner eller andra riskerar hela sin existens. Inte nödvändigt sitt liv, men sin fortsatta tillvaro under drägliga former.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar